Menu

Kawa Arabica – główne właściwości

20 lutego 2020 - Zdrowie
Kawa Arabica – główne właściwości

Najwięksi miłośnicy kofeiny często twierdzą, że kawa Robusta nie jest prawdziwą kawą. Dla nich to czysta profanacja ukochanego napoju. Uważają, że liczy się tylko Arabica i tylko ją warto wybierać oraz – oczywiście – pić. Co takiego kryje się zatem w tym jednym jedynym gatunku, że zawsze wygrywa on w rankingach najlepszych kaw świata? Czy Arabica rzeczywiście jest o stokroć lepsza od Robusty? Czy warto płacić za nią więcej?

 

Ten typ kawy po raz pierwszy został wynaleziony w Etiopii. Jego ziarna charakteryzują się już samą budową – są płaskie i podłużne, kształtem przypominają nieco spłaszczone orzeszki. Najbardziej unikatowy jest jednak ich smak. Arabika ma bardzo wyważony, wręcz szlachetny aromat, w którym trudno wyczuć chociażby nutkę goryczki. Cechuje ją delikatność. Ma łagodny, aczkolwiek bardzo przyjemny smak, który odpowiada niemalże wszystkim. Miłośnicy mocniejszych wywarów mogą bowiem przygotować sobie kawę z większej ilości Arabiki, aby uzyskać satysfakcjonujący ich efekt. Warto też wspomnieć o samym działaniu tego gatunku ziaren. Z racji tego, że kawa Arabica wykazuje się mniejszą zawartością kofeiny, nie wywołuje ona przesadnie silnego efektu pobudzenia. Dzięki temu można pić ją nawet w godzinach popołudniowych i wieczornych. Każdy powinien po niej spokojnie zasnąć.

 

Arabika to prawdziwa perła wśród wszystkich gatunków kaw, ale mimo licznych zalet ma ona niestety także jedną wadę. Jej złą stroną jest cena. Bywa ona tak wysoka, że niektórych może być nie stać na zakup chociażby niewielkiego opakowania Arabiki. Cena ta nie wzięła się o dziwo z chciwości producentów, chcących zarobić na klientach oczekujących od kawy najcudowniejszego smaku. Wynika ona wyłącznie ze skomplikowanych technik produkcyjnych. Wypalanie kawy Arabica jest procesem długim, żmudnym i bardzo wymagającym. Uprawy są też ciężkie w utrzymaniu, ponieważ regularnie bywają atakowane przez rozmaite szkodniki i choroby. Mając to wszystko na uwadze, firmy produkujące kawę Arabika chcąc nie chcąc z roku na rok muszą podwyższać cenę wytwarzanych ziaren. Na ten moment w Polsce kosztują one niecałe sto złotych za kilogram. Jest to niestety wysoka cena. Taka Robusta kosztuje już bowiem dwukrotnie mniej. Świeżo palona Arabica – https://krakowskapalarniakawy.pl/